"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

maanantai 8. lokakuuta 2012

Pihlajanmarja- aliarvostettu vitamiinipommi

Sadonkorjuu jatkuu...

Tällä erää olen poiminut ja säilönyt pihlajanmarjoja.
Pihlajanmarjat jätetään aivan liian usein vain lintujen ruoaksi tai korkeintaan käytetään koristeena.
Minä olen jo pitkään haaveillut ottavani pihlajanmarjoista seuraavan"sulan hattuuni" eli tässä tapauksessa laajentamaan omaa sadonkorjuutani. Viime vuonna linnut ehtivät ensin, toista kertaa en moisen antanut tapahtua.

Miksi kannattaa syödä pihlajanmarjoja?
Pihlajanmarjojen terveyshyödyt:
  • ehkäisevät ja parantava keripukkia (C-vitamiinin puutostila)
  • poistavat ummetusta (laksatiivi)
  • lisäävät virtsaneritystä (diureetti)
  • parantavat ruokahalua
  • laskevat verenpainetta
  • lisäävät sapen eritystä
  • laskevat kolesterolia
  • parantavat maksan rasva-aineenvaihduntaa
  • estrogeeninvaikutus (?)
  • vahvistavat hermostoa ja sydäntä
  • sopii diabeetikolle
Pihlajanmarja on oikea terveyspommi ja se sisältää muunmuassa runsaasti C- vitamiinia ja flavonoideja sekä beetakaroteenia, kalsiumia ja magnessiumia.

Mitä pihlajanmarjoista voi tehdä?
Tyypillisesti pihlajanmarjoista tehdään mehua, hyytelöä ja hilloa. Hyytelöä ja hilloa tarjotaan esimerkiksi riistan, tai muun liharuoan kyljessä. 
Pihlajanmarjoja voi käyttää myös esimerkiksi piirakoissa, pannukakuissa ja muutenkin ruoanlaitossa, tehdä vaikka kastiketta. 
Mehujen lisäksi tein hyytelöä
Pihlajanmarjat ovat parhaimmillaan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen, mutta samaan tulokseen voi päästä myös pakastamalla marjoja yön yli ennen niiden käsittelyä. 

Itse tein pihlajanmarjoista juurikin hyytelöä, hilloa ja mehua. Mehu maistui niiiiiiiiin hyvältä, että meinaan huomenna tehdä sitä vuorenvarmasti lisää. 

Marjoja, sekä valmista hilloa




Kaunista ja hyvää mehua, vaikka itse sanonkin
Minun mehuni tehtiin ilman mehumaijaa.
Tein seuraavalla reseptillä:
Tarvitset (tein kylläkin kahdessa erässä)
  • 3l huuhdeltuja ja perkattuja pihlajanmarjoja
  • n. 1 litra vettä
  • n. 9dl sokeria
  1. Huuhdo perkatut marjat ja laita kattilaan veden kanssa. Keitä marjoja n. 20 minuuttia välillä sekoittaen. Itse myös haarukalla painelin niitä vähän keittelyn lomassa, jotta mehua saisi mahdollisimman paljon talteen.
  2. Valuta neste siivilän läpi. Tilsin vielä tässä vaiheessa siivilässä marjat kunnolla, jotta mahdollisimman paljon mehua saisi talteen.
  3. Siivilöi mehu takaisin kattilaan (esimerkiksi suodatinpussin läpi tai vain siivilän läpi, jos sinua ei pieni sakka häiritse)
  4. Sekoita mehun joukkoon sokeri ja kiehauta.
  5. Pullota puhtaisiin ja uunissa kuumennettuihin pulloihin.
  6. Säilytä jäähtynyt mehu viileässä. 
Tällä annostuksella sain n. 1,5l tiivistemehua, mitä olen laimentanut noin 1+8.
Kannattaa kokeilla, ainakin minun suussani maistui todella hyvältä (ja pikkuneitikin tykkäsi ja se on paljon se!).

Ei muuta kuin kokeilemaan!


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti