Syksyn alku on suunnittelua pullollaan.
Ohjaan neljää eri konseptituntia (LesMills BODYPUMP, BODYCOMBAT,CXWORX ja RPM). Näihin saamme valmiit, kansainväliset ohjelmat, joita sitten vedämme formaatin mukaisesti ja ammattitaitoisesti.
Myös vanhoista ohjelmista voi miksailla paikkakohtaisten sääntöjen mukaan. Juuri paraikaa olen itsekin miksaillut Bodypumppiin ohjelmista 80 ja 82 biisejä. Ensi viikolla onkin sitten aika vaihtaa bodypump 95- ohjelma. Tästä tulen teillekkin tekemään taas esittelyn. :)
Mutta tämän otsikon teeman mukaisesti hypätäämpä konseptitunneista niihin freestyle- tunteihin. Itse tällä hetkellä suunnittelen ohjelmat sisäpyöräilyyn (basic ja cardio 45-50min), pilatekseen, syvävenyttelyyn ja joogaan sekä coreen. Lisäksi tietenkin piloxing on asia erikseen, koska vaikka suunnittelen ohjelman itse, teen sen aina formaatin mukaisesti ja tähän ei itse keksitä liikesarjoja alkulämppää, lihaskunto- osuutta ja venyttelyä lukuunottamatta.
Piloxingia olen ohjannut kohta neljä vuotta ja tuon koko ajan olen kuulunut PIA:an, mitä kautta saan koreografian ja musiikin 3 kuukauden välein. Ihan alkuaikoja lukuunottamatta en ole käyttänyt valmista koreografiaa enkä valmista musiikkia sellaisenaan. Koreografiaani vaikuttavat aina se, kenelle tuntia vedän. Liikuntakeskuksissa haluan ohjelman olevan mahdollisimman hyvin kaikille sopiva, joten käytän mukavia blokkeja ja rajoitetusti haastavampia/koreografisempia blokkeja. Jokaisessa ohjelmassani on jotain uutta ja jotain vanhaa. Lisäksi tietenkin ne piloxingin perusblokit, jotka seuraavat ohjelmista toiseen.
Piloxingpläänejä syksyn ohjaus"kirjassani" |
Vaikka piloxing- tuntini voi tällä tyylillä vaikuttaa erilaiselta, niin se on aina virallisten Piloxing-raamien mukainen! Oli sitten kyseessä tunnin sisältö tai musiikin nopeus, suunnittelen nämä ohjeiden mukaan.
Minä vedän tuntia omalla persoonallani ja annan sen näkyä myös suunnittelussa. Tämä on varmasti syy, miksi tunnistani on myös tykätty. :)
Freestyle ohjelmani syntyvät milloin mitenkin. :)
Välillä saan inspiraation biiseistä,mutta yleensä aloitan suunnittelun tekemällä ensin rungon ja etsimällä sen jälkeen tekemiseen sopivat biisit. Tämä tyyli toimii esimerkiksi
sisäpyöräily basic- tunnilla, missä haluan rungon olevan mahdollisimman simppeli. Esimerkiksi syyskuun alusta alkaneessa ohjelmassani tehdään kolme työosuutta ja kaikissa teemat menevät samalla lailla, samassa järjestyksessä:
1.työ intervalli, 2.työ nopeustreeni ja 3.työ mäkiosuus. Toki tekeminen ja musiikki ovat vaihtelevaa noissakin raameissa, mutta tämä tapa antaa kuitenkin turvaa asiakkaille, jotta osaavat jakaa voimansa hyvin. Kun olen tehnyt rungon, alan etsimään sopivan pituista ja tempoista musiikkia. Minulla on käytössäni mixmaister, mikä helpottaa tekemistäni paljon. Tässä voisin kätevästi myös leikata biisejä, mutta yleensä miksaan ne vaan yhteen simple- tyylillä.
Sisäpyöräily Cardio (Hyrylässä sisäpyöräily taso 3-nimellä)- tunnilla sen sijaan mennään suunnitellusti vaihtelevassa maastossa, vaihtelevan musiikin siivittämänä. Tässä ei oo sen kummempaa raamia, kuin että tällä hetkellä tunnilla on kaksi työosuutta, joissa molemmissa on 5 työbiisiä. Alkuun kaksi lämppäbiisiä, välissä palauttelubiisi ja lopussa jäähdyttely+ venyttely.
Cardio- ohjelmaa.. :) |
Coretreeniin saan usein inspiraatioita jostain liikkeistä, mitä haluan teettää. Toisinaan mietin ensin käytettävät välineet ja alan sen perusteella suunnittelemaan. Toisinaan mietin ensin tyylin (biiseittäin, patterina vai nonstoppina) ja rungon ja sitten alan kokoamaan. Tänään mun pitäisi rakentaa core 45- ohjelma, joten ajankohtainen pohdinta on käynnissä. ;)
Kehonhuolto ja joogatunneille mulla on valtava liikepankki päässä ja lisäksi kirjallisuutta löytyy paljon. Syvävenyttelyä en välttämättä suunnittele ainakaan paperille ollenkaan. Saatan valita esimekiksi lähtöasennon/liikkeet, mistä sitten alan viemään tuntia flowmaisesti eteenpäin. Minulla on muistissa, miten on menty aiemmin ja sen mukaan muutan tyylejä säännöllisesti.
Kirjallisuuttakin tutkin välillä inspiraatio mielessä |
Joogaan teen kyllä aina tuntisuunnitelman. Teen tuntini yleensä flowtyylillä ja tähän haluan säännöllisesti erilaista runkoa. Joka joogaohjelmassani on aasinsilta edelliseen ohjelmaan. Esimerkiksi voi olla liikkeitä, joissa vaikeusastetta lisätään uuteen ohjelmaan tai muuten viedään liikkeitä eteenpäin. Toisinaan liikkeitä kasvatetaan myös ohjelman sisällä- tarvittaessa. Joka ohjelmassa on myös aina jotain uutta, mutta koskaan en vaihda ihan täysin kokonaisuutta. Joogassa on tärkeä rauhoittua ja löytää se henkinen puoli. Ohjelmani ei siksi olen sellainen, että sen oppiminen aiheuttaisi kauheeta stressiä. Mielummin kasvatan ja vaihdan ohjelmaa pikkuhiljaa kauden edetessä, kuin kaikki kerrallaan.
Joogapläänejä auringosta nauttien |
Pilates- opetusta mulla tulee olemaan 3x 90minuutin ryhmät Wellamo- opistolla. Mukana on sekä alkeis- että jatkotason ryhmiä. Teen ensin alkuun pläänit, mistä lähdetään liikkeelle. Esimerksiksi joka kerta otamme jonkun asian tarkempaan syyniin (hengitys, klassiset liikkeet etc..) ja joka kerta myös teemme pilatesharjoituksen tämän jälkeen, usein myös loppuun rentoudumme. Lopullinen tuntiraami tulee selviämään kun aloitan uusien ryhmien kanssa. En halua suunnitella koko kautta heti ennakkoon, koska rakennan tuntia niille ihmisille, jotka ryhmiini tulevat. Tiistaina tämäkin kausi alkaa ja kieltämättä vähän jo jännittää. Olen kuitenkin varma, että löydäme jälleen hyvän yhteisen sävelen ryhmään ja sen jälkeen jokainen saa tunneista vieläkin enemmän irti.
Jumppamusiikkeja hankin alelaareista ja välillä uutta musiikkia ostaen. Niitä kuuntelen automatkoilla ja saan sitä kautta ideoita ohjelmiin. Pitäisi vain olla nauhuri, mihin siirtää ajatuksia, kun niitä tulee. Eri asia on, jos olen kuskin vierellä. Silloin saatan kirjata ajatuksia ylös. Yleensä perheen automatkat kuitenkin vietän muuten kuin töitä tehden. Mutta joskus näinkin.
Pyrin ohjelmissani soittamaan sekä uutta- että vanhaa musaa, sopivassa suhteessa. Käytän myös musiikin lajeja laidasta laitaan: ohjelmastani saatta löytyy kotimaista- ja ulkomaista poppia, rokkia, iskelmää ja raskaampaa musiikkia.
Syksyllä alkoi uudet kujeet ja ostin oikein suunnittelukirjaset, mihin laitan ohjelmien suunnitelmat ylös. Kova aikomus on kirjata tuonne kirjaseen kaikki ohjelmani. Olen haastanut itseni pysymään suunnitelmissani, ettei kohta taas ohjelmat löydy milloin mistäkin irtopaperista, mytyssä laukun pohjalta. Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty. :) Tässä on myös se etu, että voin tarkistaa edellisten ohjelmien sisällöt ennenkuin aloitan uusien ohjelmien rakentelut.
Mutta tuohon otsikon kysymykseen vastatakseni: ohjelmani syntyvät milloin mitenkin: välillä suuren inspiraation vallassa, välillä "tylsästi" rungon suunnittelun kautta. Toivon, että tuntini eivät kuitenkaan koskaan olisi tylsiä. ;)
Mutta nyt Core 45- ohjelman suunnittelun pariin. Jos pistäisin vaikkapa parit dvd:t pyörimään inspiraation lähteiksi?!
Näitä on nykyisin ainakin tuplasti enemmän. Kumpa välillä tulisi katsottuakin. :) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti