"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

tiistai 15. toukokuuta 2012

Rasvanpoltto (toivepostaus)

Rasvanpoltto 
 on monenkin mieltä askarruttava asia. Millainen liikunta polttaa rasvaa? Palaako rasva paremmin, jos liikkuu tyhjällä vatsalla? Millä sykealueella rasva palaa parhaiten jne....
Vaikka keskitynkin lähinnä liikuntapuoleen tässä postauksessa, niin täytyy kuitenkin heti alkuun mainita, että oikea ruokavalio on tässäkin kaiken A ja O. Täällä kirjoittelen laihduttamisesta ja täällä kiinteytymisestä.


Millainen liikunta polttaa parhaiten rasvaa?
Kaikki liikuntamuodot "polttavat" rasvaa. 


Usein rasvanpolttoon suositellaan
matalatehoista ja pitkäkestoista liikuntaa (60-75% maksimisykkeestä).
Prosentuaalisesti tämä kuluttaakin eniten rasvaa ja sitä suositellaan sen takia, koska sitä jaksetaan myös harrastaa pidempiä pätkiä kuin kovatehoista liikuntaa. Ja tottakai tässäkin pätee sääntö: talon perusteet on luotava huolella, ennenkuin ryhdytään seiniä ja kattoa tekemään. <- Noin niinkuin kunnon kohotuksen näkökulmasta sanottuna.

Kovatehoinen liikunta kuluttaa energiaa enemmän, vaikka prosentuaalisesti rasvaa palaakin vähemmän. Tällöin energianlähteenä käytetään yhä enemmän elimistön hiilihydraattivarastoja. Kovatehoisessa liikunnassa jälkipoltto kestää pidempään ja näin ollen tehostaa myös rasvan palamista.

Lihaskuntoharjoittelu on ehdottoman tärkeää, sillä se vahvistaa lihaksia ja kiinteyttää vartaloa. Lihakset myös lisäävät peruskulutusta, joten niiden ansiosta painonhallinta myöhemminkin on helpompaa.

Rasvanpoltto ja laihdutus
Laihdutettaessa menetämme rasvan lisäksi aina myös lihaksia. Tästä syystä liian nopeaa laihduttamista en lähtisi suosittelemaan kuin korkeintaan silloin, kun ylipainoa on merkittävä määrä.
 Lihaksen menettämistä voit vähentää laihduttamalla maltillisella tahdilla (n. -500 kcal/pvä, mikä laskennallisesti laihduttaa n. 0,5kg/vko) ja pitämällä huolta riittävästä proteiinin saannista.
Jos laihdutat vähähiilihydraattisella ruokavaliolla sinun kannattaa suosia matalatehoista ja pitkäkestoista liikuntaa yhdistettynä lihaskuntoharjoitteluun. Näitä jaksat harrastaa ilman täytettyjä hiilarivarastojakin. Kannattaa ehdottomasti suosia myös hyötyliikuntaa, kuten meidän jokaisen kannattaisi tehdä. 

Palaako rasva paremmin, jos liikkuu tyhjällä vatsalla?
 Väittämä perustellaan usein niin , että jos vatsa on tyhjä, eikä kropan "hiilihydraattivarastoja ole täytetty," niin energia pakostakin otettaisiin kehon rasvavaratoista.
Itsekkin kuulun siihen ryhmään, joka on tämän myytin nimeen joskus vannonut, mutta en enään.
Fakta juttu on, että elimistömme on aika viisas kapistus ja se osaa tasapainottaa energiantarpeen päivän aikana. Rasvaa ja hiilareita kulutetaan tasaisesti pitkin päivää, siihen ei pitkä paastoaika vaikuta ainakaan positiivisessa mielessä. Päinvastoin, tyhjällä vatsalla liikkuminen voi laskea liikunnan tehoa.
Kun nautit aamulla proteiinia sisältävän aamiaisen, pidät huolen siitä, että elimistösi käynnistyy hyvin. Ja liikunta mihin aikaan päivästä tahansa tehostaa kropan toimintaa loistavasti.


Yhteenvetona voinee sanoa, että harrasta monipuolista aerobista liikuntaa, lihaskuntoharjoittelua ja hyötyliikuntaa unohtamatta, sekä syö terveellisesti ja monipuolisesti,  niin eiköhän se rasvakin siinä samalla pala!!  



.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti