"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

tiistai 11. helmikuuta 2014

Mammajooga-ajatuksia sekä muita mietteitä

Raskauden puoliväli

Kuva sivulta vauva.fi
Tästä eteenpäin aika mitä luultavammin menee vieläkin nopeammin. Tai ainakin jos pystyn työelämässä pysymään hyvin kiinni.
Mua on vaivannut viimeiset viikot todella voimakkaat pääkivut, mihin lääkkeetkään eivät pure. Eikä lääkkeitä kyllä sovi liikaa edes napsia. Tänään heti herätessä pääkipu oli niin voimakas, että normaali puheääni sattui aivoihin todella kovaa. Tämä voi olla ihan normaalia näille viikoille, mutta kaikenvaralta yritämme tällä viikolla sulkea raskausmyrkytysvaihtoehdon pois. Raskausmyrkytyksen oireita ovat lisäksi voimakas turvotus (on), kohonnut verenpaine (ei vielä mitattu) ja valkuaiset pissassa (ei vielä testattu). Toivotaan ja uskotaan että pahimmasta ei ole kyse..
On nämä raskaudet vaan niin yksilöllisiä. Ihan toista oli 5,5vuotta sitten kun esikoista odottelin. Olihan sitä tietysti samanverran myös nuorempi silloin! ;)

Asiasta aasinsiltaan: olen pohtinut kovasti noita minun liikuntoja. Omasta duunista en enään suoriudu tavalliseen tapaan: ohjauspäivistä en enään palaudu kunnolla ja alaselkä, lonkka ja nivunen säteilee kipua. Olen nyt radikaalisti vähentänyt ohjauksia ja koittanut sitten liikkua lempeästi kuten uiden, vesijuosten tai kävellen. Neuvola- aika on torstaina ja siellä keskustellaan sitten tulevasta. 


Olen ohjannut tammikuun alusta alkaen 2x viikossa lämpöjoogaa ja tämä kyllä tekee minulle todella hyvää. Tästä innostuneena haluaisin kovasti kokeilla mammajoogaa ihan asiakkaana. Olen ymmärtänyt, että useimmat mammajoogat ovat kurssimuotoisia ja monissa myös keskustellaan paljon tekemisen rinnalla-> valmistaudutaan monella tapaa synnytykseen.

Jokatapauksessa haluaisin mennä kokeilemaan kyseistä lajia jonnekkin.
Lisäksi ajatuksissa on suunnitella itselleni oma "mammajooga" ohjelma kotiin, missä keskittyisin lantiopohjalihaksiin, selän hyvinvointiin ja hengittelyihin muiden lempeiden joogaharjoitusten ohella.

kuva sivulta natha.fi
 Joogaa pidetään loistavana raskausajan liikuntamuotona, sillä jooga rentouttaa, auttaa sopeutumaan vartalon muutoksiin sekä voi helpottaa jopa synnytystä. Synnytystä voi helpottaa nimenomaa syvä hengitys ja erilaiset hengitystekniikat. Niiden avulla on helpompi kestää kipua ja säästellä voimia h- hetken aikoihin.

 Joogassa tavoitellaan rauhallista mielentilaa ja rentoutumista. Tällöin stressihormoonit eivät pääse kohoamaan ja häiritsemään sikiön kehitystä. Sikiöön joogan arvellaan vaikuttavan myös niin, että se tehostaa istukan verenkiertoa ja parantaa näin sikiön ravinnon- ja hapensaantia.

Äitiys/mammajoogassa tosiaan treenataan rauhallisesti lihaskuntoa ja -tasapainoa, ylläpidetään liikkuvuutta sekä opetellaan keskittymään ja rauhoittumaan sekä rentoudutaan.

Oletko sinä testannut mammajoogaa? Ja jos niin millaista se oikeasti oli?


Nyt olympialaisten ääreen ja ehkä illalla joogaamaan! :)3 kommenttia:

 1. Satunnainen blogiohikulkija täällä moi! Kävin toisessa raskaudessa raskausjoogassa ja hetken synnytyksen jälkeen synnyttäneiden joogassa, oli hyvästä!

  VastaaPoista
 2. Ja vielä lisäyksenä, saatiin paljon tietoa ravitsemuksesta yms asioista ja synnytykseenkin vinkkejä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Virpi kommentistasi ja vierailustasi!! :)
  Pitää miettiä omalla kohdallani menekö vai en. Kuitenkin joogaa ohjannut jo reilu kolme vuotta ja perehtynyt itse paljon aiheeseen:mietin, että olisinko pettynyt, jos osallistun. On minulla kuitenkin puhelimessani sovelluksena mammajoogaa ja lämpöjoogaa tällä hetkellä edelleen ohjaan, joten onhan siinäkin joogaa, ainakin näin alkuun!:)

  VastaaPoista