"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Laihdu nopeasti...

... Niin paino pysyy kurissa

Posti toi tänään uuden kuntoplus- lehden  ja nopealla ensi vilkaisulla silmään pisti otsikko:
Laihdu nopeasti- niin paino pysyy kurissa. Tähän juttuun  oli pakko paneutua heti, koska se sotii ns virallista linjaa, eli hitaan pudotuksen puolesta puhumista vastaan. Halusin palavasti tietää, mihin väite perustuu, ja onko pyörä keksitty uudelleen.
Jutussa on kuultu kahta Kööpenhaminan yliopiston ravitsemustieteen laitoksella työskentelevää tyyppiä: ravitsemusasiantuntija Christian Bitziä ja professori Arne Astrupia. Toverit ovat kirjoittaneet yhdessä kirjat Maailman paras laihdutuskuuri ja nyt syyskuussa ilmestyvän "jatko-osan" Maailman paras laihdutuskuuri 2. 
Uudessa kirjassaan he painottavat, että nopea painonpudotus on paras tae painon pysymisestä kurissa vuosikausia laihdutuskuurin jälkeen. He lupaavat, että tarkkaan ohjeita noudattamalla voi laihtua jopa 8kiloa neljässä viikossa. 


Syyt tähän ovat heidän mielestään seuraavanlaiset:
  • Nopea pudotus palkitsee ponnistelut välittömästi -> motivoi jatkamaan
  • Nopea laihtuminen on merkki siitä, että maailman parhaan laihdutuskuurin periaatteet ovat selvillä ja laihduttaja on valmis noudattamaan niitä
  • Jos kolmessa kuukaudessa laihtuu 15kg, on todennäköisempää, että laihtuu yli 10kg seuraavan vuoden aikana. Näin ei yleensä käy, jos kolmen ensimmäisen kuukauden aikana kiloja on karissut vain kolme. Kolme kiloa tulee myös nopeammin takaisin kuin 15 kiloa. 
  • Nopean laihdutuksen hyödyt on todistettu useissa tutkimuksissa (lehdessä mainitaan Diogenes- tutkimus, jonka ruokaohjelmiin Maailman paras laihdutuskuuri perustuu)..
Molemmat "Maailman paras laihdutuskuuri-" kirjat noudattavat samoja perusperiaatteita:
  • Syö enemmän proteiineja -> syö proteiineja joka aterialla
  • Oikea hiilihydraattien ja proteiinien suhde -> 1 osa protskua, 2 osaa hiilareita
  • Valitse hiilihydraatteja, joiden GI on matala -> hedelmät, kasvikset, täysjyvätuotteet.. 
Omaa pohdintaa aiheesta:
Olen osittain herrojen kanssa samaa mieltä nopeasta pudotuksesta. Kyllähän sitä elämäntapaa on helpompi noudattaa jos tuloksia tulee. Jos paino vain junnaa paikallaan sitkeästi, vaikka mitä tekisit, jossain vaiheessa sitä helposti luovuttaa. Jos taas tuloksia syntyy, pysyy motivaatio paljon paremmin yllä. Usein nopeat laihdutuskeinot ovat vaan sellaisia, mitä ei voi jatkaa kauaa (esim pussikeittokuurit) eikä varsinaisen laihduttamisen jälkeen ollenkaan. Eli siinä vaiheessa sitä täytyy opetella kokonaan uusi "ruokaelämä."
Optimaalisin tilanne on laihduttaa samankaltaisella ruokavaliolla, millä tulet elämään "kuurin" jälkeenkin. Silloin opettelet uusia ruokatapoja jo laihduttamisen aikana, joten painonhallinta tulevaisuudessakin on helpompaa. 
"Maailman paras laihdutuskuuri-" kirjojen metodit vaikuttavat ihan järkeviltä ja EI, polkupyörää ei ole keksitty uudestaan. Syö vähemmän ja järkevämmin- se pätee edelleen. Sen verran kuitenkin kiinnostuin aiheesta, että taidampa hommata syksyn mittaan jomman kumman näistä kirjoista käsiini. Olis edelleen ne pari sitkeetä kiloa pudotettavaa! :D 
Täältä pääset lukemaan lisätietoa ensimmäisestä "Maailman paras laihdutuskuuri-" kirjasta.
 

1 kommentti:

  1. Motivaatiopointti tuossa kirjassa on kyllä täysin totta. Se kyllä syö miestä ja naista jos ei paino tipu vaikka minkä tekee.

    Toisaalta sellainen elämäntapa jossa laihtuu laihduttamatta on kyllä aika kiva. Ja sitä se kai on, loppuelämää. Joskushan se laihtuminen pysähtyy kun tulee hyvä paino vastaan, mutta sitten ollaan varmaan siinä.

    VastaaPoista