"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

torstai 16. elokuuta 2012

Sadonkorjuun herkkuja

MOI!

Käytiin tänään aamureippailulla metsässä.
 Otettiin eväät mukaan ja syötiin mustikkamättäillä aamupala. Mustikoita on vieläkin tosi paljon. Ja niitä on helppo jalkakipuisenakin poimia, kun voi istualteen sen tehdä.
Kerättiin melkeen ämpärillinen mustikoita pariin tuntiin. Lisäksi matkaan tarttui muutama kanttarelli ja syksyn ensimmäiset suppilovahverot. Kiva oli huomata, että puolukoitakin kohta saa, ihanaa!
Olen myös tehnyt itseni kanssa sopimuksen, että samalla kun kerään PITÄÄ myös syödä marjoja. Ennen aina vaan keräsin, keräsin, keräsin enkä koskaan niitä siinä vaiheessa syönyt. Mutta ihan parhaimmillaan marjatkin ovat tuoreena ja kyllä niitä vitamiineja ihan näin kesälläkin tarvii.
Sadonkorjuuaika on kiireistä aikaa, mutta todellakin jokaisen käytetyn minuutin arvoinen. Kaupan pakastemustikoita esimerkiksi ei voi todellakaan verrata maunsa puolesta oman metsän antimiin. Samoin esimerkiksi vadelmat ovat teollisena pajon mauttomampia, toki sama pätee kaikkeen muuhunkin. Kyllä sitä säästöä tulee myös rahallisesti paljon. Olen laskeskellut, että jos korvaisin omat marjat kaupasta ostetuilla, niin kyllä niihin ainakin 200euroa uppoaisi! :O Riittääköhän edes, ei varmaankaan..
Lisää kuvateksti
Nyt kesällä on tullut poimittua mustikoita ja vadelmia sekä mansikoita. Myös viinimarjat ja karviaiset poimitaan vielä tämän päivän aikana.Vielä edessä on suppilovahverokeikkoja, puolukan poimintaa sekä omenat (tosin meidän koira on hoidellut jo alimpien oksien omenat...). Lisäksi haluan tänä vuonna ehdottomasti tehdä pihlajanmarjahyytelöä. Viime vuonna olin katsellut pihlajat valmiiksi, mutta linnut ehtivät ennen minua vetämään marjoista hyvät kännit.

Voi kun joskus olisi sadonkorjattavana tällaisia herkkuja!!!
Haaveilen, että joskus minulla on niin paljon aikaa, että saan tehtyä oman kasvihuoneen ja muutenkin istutettua enemmän omille tiloille. Ehkä jo ensi keväänä on sen aika, siihen on hyvä tähdätä.

Itse säilön marjoja lähes pelkästään pakastamalla. Meillä kun syödään puuroja ja tehdään smoothieta ja pirtelöitä, ovat niihin sellaisenaan käteviä. Lisäksi sieniä kuivaan ja omenoista teen sosetta (sekin on ihanaa puuron kanssa). Hilloina en juurikaan säilö, koska niitä käytetään meillä niin vähän. Mutta taidan kuitenkin muutaman sellaisenkin tänä vuonna tehdä, jos oikein jaksan olla ahkera vielä ja pakastimeen ei mahdu. Sieniä olen säilönyt aiemmin marinoimalla, suolaamalla ym, mutta aina jää käyttämättä (sienisalaatti tehdään jouluna omista sienistä, mutta siihen se jääkin..).
Onko kukaan kuivannut marjoja, esim juurikin mustikoita?
Minulla on vielä korkkaamaton kuivuri, ehkä pitäisi kokeilla. Mielellään ottaisin vinkkejä vastaan ,jos niitä löytyy.
Millä lailla sinä säilöt satoa? Haluaisitko jakaa jonkun hyvän vinkin sadonkorjuuaikaan? 

Nyt kirjoittaessa tuli hirveä hinku taas sadonkorjuuhommiin, joten täytyy lähteä jatkamaan. 
MOIMOIMOI!

3 kommenttia:

  1. Omppuja voi kuivata slaisseina. On nannaa. Mustikat kai kuivuu ihan olemattomiksi näkäleiksi ja vie hirveästi aikaa, tosin riippuu kuivurista.

    Itse säilön juurikin pakastamalla, sillä ylimääräinen sokerinlisäys hilloihin yms. ei kiinnosta.

    Sieniä tykkään käyttää kuivattuna, varsinkin suppilovahveroita. Niistä tulee ihana maku kastikkeisiin! <3

    VastaaPoista
  2. Omenasipsit on ihan järjettömän hyviä! Eli omenaa ohuiksi siivuiksi ja kuivuriin/uuniin 50 astetta monta tuntia. Maku aivan ihana, etenkin jos valitset kirpeitä lajikkeita!

    Ite kuivatin eka kertaa mansikkaa tänä kesänä, 2kg. 7tuntia surisi laite päällä. Mulla oli mielikuva lapsuudesta, että kuivattu mansikka maistuu taivaallisen hyvältä, mutta mulla noi maistuu lähinnä styroxilta. Ja jos järjellä miettii, ni mihin sellaiseen noita kuivattuja mansikan näköisiä kiiltokuvia voisi talvella käyttää jotta lopputulos olisi parempi kuin tuoreita/pakastettuja käytettäessä? No, onhan noi vähän sydämen muotoisia ni kai niillä voi rakkauskirjeen sulkea, vaik sille veroviraston sedälle!

    Muista, että kuivata voi ainostaan pehmeäkuorisia marjoja, eli herukoita tai karpaloita ei kannata yrittää!

    VastaaPoista
  3. Olinpa unohtanut vastata kommentteihin. Mutta isot kiitokset vinkeistä. Menee varmasti testaukseen omppujen kuivaus. Suppiksia oonkin kuivattanut pitkään ja varmasti vastaisuudessakin. Aivan mahdottoman ihania ovat ja vieläpä lasipullossa kaunista katsottavaakin! :)

    VastaaPoista