"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Dynaamista venyttelyä

Lauantai- päivä


sujui omalta osaltani venyttely/kehonhuoltokoulutuksessa Mäntsälässä.
Opinnot oli suunnattu kansalaisopistojen tuntiopettajille ja meitä oli kouluttamassa tanssijanakin tutuksi tullut Jarkko Lehmus. Täällä hänen sivunsa, jos kiinnostaa käydä kurkkaamassa...


Aamu alkoi klo 9 aamupalalla ja venyttelytekniikoiden kertaamisella. Erilaisia venytystekniikoita on:
  • Ballistinen venyttely
  • Dynaaminen venyttely
  • Aktiivinen venyttely
  • Passiivinen (rentoutunut) venyttely
  • Staattinen venyttely
  • Isometrinen venyttely

Me keskityimme läpikäymään dynaamisia venyttelyitä teoriassa ja käytännössä. Dynaaminen venyttely on kokonaisvaltaista, aktiivista ja liikkuvaa venyttelyä. Liike on rauhallista ja sulavaa. Pyrkimyksenä dynaamisella venyttelyllä on saavuttaa liikkuvuuden maksimiraja. Monille tämä venyttelymuoto on tullut tutuksi muunmuassa joogassa, mutta mielestäni sitä käytetään aivan liian vähän hyödyksi.
Dynaamisissa venyttelyssä pystyt treenaamaan kehon suuret lihasryhmät tehokkaasti, joten dynaaminen venyttely säästää aikaa samalla kun opetat kehoasi tekemään saumatonta yhteistyötä.
dynaamisessa venyttelyssä liike on hallittua ja rauhallista eikä se pyri ylittämään liikkuvuuden rajaa. Dynaaminen venyttely on hyvä osa esimerkiksi lämmittelyä ennen liikuntasuoritusta.

Tunnettuja dynaamisia liikkeitä ovat esimerkiksi meidän futareiden käyttämät pumppaavat venyttelyt, kuten askelkyykkykävely, sivukyykkykävely ja jalkojen heilautukset sekä lonkan avaukset. Lisäksi muunmuassa karhukävely on hyvä ja tehokas dynaaminen venytys.

Miksi kannattaa venytellä???

  • Fyysinen terveys paranee
  • Pystyy oppimaan ja suorittamaan vaikeampia liikkeitä
  • Kasvattaa henkistä ja ruumiillista rentoutta
  • Vähentää nivelten, lihasten ja jänteiden vahingoittumisriskiä
  • Vähentää lihas kipuja ja jäykkyyttä
  • Vahvistaa lihaksia

Venyttelytekniikoita on useita ja kun niitä valitsee oikean venytyksen oikeaan aikaan, niin hyvä tulee. 
Monesti näissä asioissa mennään myös harhaan. 
Otanpa esimerkiksi taas jalkapallon pelaamisen tai pelaajat. 
Ennen peliä vedämme lämmittelyjuoksut, ehkä pelillistä alkulämmittelyä: ylipäätänsä valmistamme kehon ja mielen tulevaan koitokseen. Alkulämmittelyissä käytetään hienosti pumppaavia venyttelyitä hyödyksi, mutta liian usein näkee sen jälkeen tehtävän pitkäkestoiset paikallaan pysyvät venytykset. Nämä venytykset auttavat palauttamaan lihaksen lepopituuden, joten ne voivat tässä vaiheessa (ennen peliä) haitata suoritusta jopa merkittävästi. Tässä syy, miksi olen aika usein armaita joukkuetovereitani kannustanut lyhyempiin venytyksiin ennen peliä. Itse en pumppaavien venyttelyiden lisäksi venyttele ennen peliä oikeastaan ollenkaan. Saatan pariksi sekunniksi napata kiinni nilkasta venyttääkseni etureidet ja ehkä tehdä suoritukseen valmistavat venytykset, eli juuri dynaamiset liikeratojen tarkoitukset.
 Mutta kuten eilinen kouluttajamme totesi, niin venyttelyssäkään ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaa meidän tulisi kuunnella kehoamme. Mikä sopii sinulle, ei välttämättä ole hyväksi minulle. 
Jokatapauksessa ihmiset venytelkää, venytelkää, venytelkää. Koittakaa parantaa liikkuvuuttanne sekä samalla terveyttänne.
Ja huom! Jos harrastat kuntosalia, käytä laajoja liikeratoja hyödyksesi (etenkin jos olet jäykkä kuin rautakanki). Kun viet liikkeesi venytykseen asti, lihas kehittyy laajemmalta alueelta, mutta myös liikkuvuutesi lisääntyy. 
Alla muutama video dynaamisesta venyttelystä!


Mukavaa sunnuntaita kaikille!




 

2 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvä teksti!
    Minä ainakin syyllistyn rikollisen vähän venyttelyyn ja sen kyllä huomaa. Tiedän, että kun vähän venyttelen niin saan otsan selkä suorana polveen ja rinnat selkä suorana lattiaan ja etutaivutuksesta pään melkein lattiaan jne eli olen ihan perustaipuvainen vaikka ennen luulin olevani ihan rautakanki, mutta se johtuikin vain siitä etten ikinä venytellyt. Minulla tuo venyttely on aika vaiheittaista eli joskus saatan innostua ja venytellä 45 minsaa viikon ajan joka ilta, mutta sitten kahteen viikkoon en taas venyttele yhtään.. siihen pitäisi vain jotenkin saada se rutiini! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi et kuule ole ainoa, jolta venyttely unohtuu.
      Itsellä on onneksi venyttleyä paljon ohjausten joukossa (tunnin venyttely joka viikko, lisäksi joogaa ja 60+ ryhmissä venyttelemme joka tunti n. 15min, esim keskiviikkoisin venyttelen yhteensä yli 2h.
      Kannattaa aloittaa pienestä. Venyttele vähän arkiaskareiden lomassa, vaikka vain 5min/päivä. Tällöin siitä tulee helpommin tapa, ilman että se vie jotain muuta mennessään! Tsemppiä! :)

      Poista