"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Rasvanpolttotreeniä

Mikä treeni on parasta rasvanpolttoa?
Bikinikausi lähestyy ja tämä kysymys on varmasti monen huulilla juuri nyt.

Toisaalta taas monella (kuten itselläni) on ajatuksena myös juoksukunnon kohotus (etenkin vauhtikestävyys alueen hiominen) pitkän lihaskuntopainotteisen jakson jälkeen. Mikäs sen parempaa, jos saisi lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla...

Yleisesti ajatellaan, että pitkäkestoinen, matalatehoinen treeni polttaa parhaiten rasvaa, sillä tällaisessa liikunnassa elimistö käyttää
energianlähteenään pääasiassa rasvoja, jolloin rasvanpoltto on suurta suhteessa koko energiankulutukseen. Tämä treenimuoto kannattaa pitää ehdottomasti treeniohjelmassa mukana, sillä se luo "rasvanpolton" lisäksi myös peruskunnolle vankan pohjan.


Ei kuitenkaan kannata keskittyä pelkästään tällaiseen treeniin, vaan kannattaa treenata myös kovaa!!!!
HIIT- treeni on rasvanpolttoa parhaimmillaan. Kannattaa ottaa
harjoitusohjelmaan n.3x viikossa kovatehoinen, mutta lyhyt HIIT- treeni esim lenkkeillen, pyöräillen yms. Voit käyttää apuna myös esimerkiksi kahvakuulaa tai muita välineitä esimerkiksi näin. Treenin ei siis tarvitse olla pelkästään aerobista liikuntaa vaan voit rakentaa ohjelman myös tehokkaiden lihaskuntoliikkeiden ymärille (erilaiset punnerrukset, kyykkyhypyt, vatsaliikkeet...).

HIIT- treenin rasvaa polttava vaikutus perustuu treenin jälkeiseen rasvanpolttoon. Lisäksi tämä treenimuoto ei myöskään kuluta lihasta yhtä paljon kuin pidemmät juoksulenkit, joten treenimuotona se on lihaksen kasvattelijallekin hyvä! :)

Optimaalisesta rasvanpolttotreenistä saa lukea ristiriitaisia tutkimuksia, mutta itse ajattelisin, että kun liikkuu monipuolisesti ja itselleen sopivalla tavalla tehoja vaihdellen, ei voi mennä täysin metsään. Ja kaiken A ja O on edelleen se, mitä suuhumme pistämme: sillä vaikka treenaisit kuinka optimaalisesti tahansa eivät tulokset voi olla kovin näkyviä (ulospäin), jos ruokavaliosi ei tue projektia.
Joten edelleen syö:
  • säännöllisesti
  • proteiineja joka aterialla
  • hiilihydraattitietoisesti
  • vältä turhaa herkuttelua
  • kasviksia, marjoja ja kohtuudella hedelmiä
  • jos tavoitteesi on pudottaa painoa: syö vähemmän kuin kulutat

Omaan napaan.
Starttasin itse tämän aamun 24 minuutin HIIT- lenkillä.5 minuuttia alkuun ja 5 minuuttia loppuun lämmittelin ja itse "työosuuden" aikana otin 6 tiukkaa spurttia, joista 3 ylämäkeen. Sain itsestäni niin paljon irti, että palautumisvaiheessa oli pakko alkuun kävellä, ennekuin siirryin taas hölkkään. Sykkeistä en tiedä, mutta maksimikestävyysalueella mentiin tuntemuksien perusteella.
Tein treenin tyhjällä vatsalla, koska aikaa herätyksestä miehen töihin lähtöön ei ollut kauaa. Teen kyllä yleensäkin mahdolliset aamuaerobiset tyhjällä vatsalla, paitsi jos olen töissä. Tämä siksi, että mun on pakko lähteä liikkeelle heti sängystä noustuani, jotten edes kerkeäisi käydä itseni kanssa keskustelua huvittaako vai ei.
Tämä sopii toisille, ei kaikille. Minulle se sopii kyllä, jos kyseessä on lyhyt treeni, pidemmille lenkeille en uskaltaisi lähteä ilman mitään ravintoa.
Nyt on tullut vedettyä kaksi HIIT- treeniä peräkkäisinä päivinä. Huomenna starttaa työviikko ja seuraava mahdollisuus tämänkaltaiseen aamutreeniin on torstaina. Sitä ennen joka päivä tiedossa on pikkuisen kevyemmät, mutta pidemmät aamutreenit töiden puitteissa.
Aurinko hellii tänäänkin, joten bikinit päälle (bikinikunnosta viis..) ja ulos mars! Ei kuitenkaan omaa terassia pidemmälle! ;)
Aurinkoista sunnuntaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti