"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

torstai 16. tammikuuta 2014

Raskausajan ruokavaliosta ja kuulumisia.

Kylmä tammikuu on täällä
 Kuva sivulta huippukuntoon.fi



Hei vaan pitkästä aikaa. Alkuvuosi starttasi kiireisissä merkeissä. Uudenvuoden lupaukset on otettu käyttöön joka puolella ja sen kyllä huomaa. Kuntosalit ja jumppasalit notkuu väkeä ja kauppojen viherosastoilla on tungosta. Minun vuoteni on alkanut melko paksusti!:D Mutta tähän on kyllä ihan luonnollinen selitys. Vatsa kasvaa, mutta mieli ja olo on hyvät: paljon paremmat kuin loka- joulukuussa.

Muutaman viikon kuluttua saavutamme raskauden puolivälin ja tällä hetkellä uskon vakaasti, että liikuntatyötä pystyn jatkamaan melko pitkälle raskautta, jopa siihen asti, että jään kesäloman kautta äitiyslomalle. Toivotaan ja uskotaan, että kaikki menee hyvin. Toki tarvittaessa asiat on helppo laittaa oikeaan tärkeysjärjestykseen, vaikka kovin työstäni pidänkin. Tälle vuotta tiputin heti kaikista rankimmat lajit (kuten Bodycombat) pois ohjelmistostani. Piloxingiin on ohjaaja hakusessa (viimeistään 9.3. on koulutus, mihin sitten joku henkilökunnasta lähtee, jos ei aiemmin löydy..), mutta bodypumppia, sisäpyöräilyä, venyttelyä, RVP:tä ja joogaa sekä Seniorit- tunteja pystynen vetämään pitkään, jos vain liitoskivut ja ennenaikaiset supistukset yms raskausvaivat pysyvät pois.

Alkuraskauden kärsin aivan järkyttävästä pahoinvoinnista: olo oli hyvä ainoastaan silloin, kun laitoin jotain suolaista (ja yleensä rasvaista) suuhun. Salmiakkia elimistö huusi koko ajan. Kuvittelin jo edellisestä raskaudesta tietäväni, mitä paha olo tarkoittaa, mutta näköjään en tiennyt vielä yhtään mitään!!! Alkuraskauden ruokavalio ja hormoonien aiheuttama turvotus nostivat painoa n.4 kiloa, mutta nyt raskauden edetessä ja normaalien elintapojen palautuessa ei ole paino enään ylöspäin noussut (ensimmäisen ja viimeisimmän neuvolan punnitus kutakuinkin sama ja siinäkin turvotuspainoa mukana). Tarkoitus olisikin pitää painonnousu järkevällä tasolla: tämä tulee melko luonnostaan, kun ruokavalio on kohdillaan. Minä en syö kahden edestä, vaan on kaksikerroin tärkeämpää syödä terveellisesti ja monipuolisesti.

Aamupala ei unohdu enään koskaan (kroppa kyllä muistuttaa). Aikaisina aamuina teen itselleni aamiaiseksi autoon jälkiuunipalat juuston ja kalkkunaleikkeen kera (usein on mukana myös salaattia ja tomaattia/kurkkua). Amutuntien jälkeen nappaan hedelmää ja rahkaa, ellei ole jo ruoka- aika. Kotiaamut startataan usein kaurapuurolla marjojen, sopan ja raejuuston kera, sekä tehdään kasvis-hedelmämehua tuoremehuprässillä. 
Ulkona syödessä pyrin valitsemaan järkeviä ruokia: mielummin kävelen subiin salaatille tai puolikkaalle subille, kuin viereiseen Heseen/Mäkkäriin (en osaa edelleen täällä salaatteja tilata: hinta-laatusuhde on ihan toista luokkaa kuin esim subissa). Edelleen välillä vellova pahoinvointi saa himoitsemaan salmiakkia (on verenpainekin alhainen, voi tästäkin osittain johtua..), mutta ison pussillisen sijaan ostan irtokarkkeja max100grammaa tai pari vanhaa autoa/karkkilaatikon. Varsinainen karkkipäivä pidetään kerran viikossa (tämä on äidin ja tyttären yhteinen päätös, jota etenkin tyttökulta vartioi tarkasti).
 Eväiden joukossa on hedelmiä ja kotona tulee sirauteltua mehuja mm porkkanoista ja muistakin kasviksista. Hyvää rasvaa tulee muunmuassa avokadosta, ja avokadopastaan olenkin aivan heikkona (TIEDÄN mitä meillä tänään syödään). Liian tiukkapipoinen en meinaa olla (ruoasta en revi stressiä), mutta haluan taata, että masussa olevalla on kaikki mahdollisimman hyvin. Enkä mitään raskausdiapetestä halua, mihin kuitenkin ruokavalio vaikuttaa oleellisesti...
 
Kylmä sää saa himoitsemaan keittoja. Viime aikoina niin lounasravintolassa kuin kotonakin on tullut syötyä keittoja. Tiistaina tein aivan jumalattoman hyvää linssi-tomaattikeittoa. Sitä riitti hyvin evääksikin töihin minulle ja miehelleni.
Keitto piti sisällään:
  • 2 pientä sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2rkl Rypsiöljyä
  • Curryä
  • Kurkumaa
  • 2prk tomaattimurskaa (n. 800-900g yhteensä)
  • n.4dl vettä
  • 1dl punaisia linssejä
  • 1tl suolaa
  • 1tl sokeria
  • mustapippuria 
Kuullotin ensin sipulit (myös valkosipuli) rypsiöljyssä. Tämän jälkeen lisäsin mausteet ja kuullotin niitäkin. Sitten lisäsin kaikki muut ainekset ja keittelin hiljalleen 15-20min ja tarkistin maun. Helppoa ja niiiiin hyvää ruisleivän kanssa nautittuna. Ja myös terveellistä on kyllä. Linssit ovat hyvä proteiinin lähde, joten aina ei tarvitse olla ruoassa lihaa/kalaa/kanaa. Jos proteiinia haluaa lisätä, niin voi lisätä vaikka 1rkl raejuustoa valmiin keittoannoksen sekaan ja juoda ruokajuomana maitoa.

Terveellinen ruoka on hyvää, kun sen valmistuksen eteen viitsii nähdä vaivaa. Tänään on vapaapäivä ja ajattelin kokkailla ja leipoakin jotan.  


Mukava talvipäivä, ulkoilunkin merkeissä on edessä!

Aurinkoa jokaisen päivään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti