"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

lauantai 28. tammikuuta 2012

Urheilijan fyysinen harjoittelu

Oletko sinä jonkun urheilulajin edustaja? Miten sinä treenaat lajiharjoittelusi ohella?
Olemme PT- opinnoissa ja tottakai töitten ja harrastusten kautta pohtineet paljon aihetta nimeltä lajiharjoittelua tukeva treeni ja harjoittelun ohjelmointi.
Itselleni tutuin laji on varmaankin jalkapallo. Vuosien saatossa olen ollut itse tekemässä ja kokemassa hyvää harjoittelua myös lajiharjoittelun ulkopuolella. Olen toki nähnyt myös sen toisen puolen: kun harjoittelua ei ohjelmoida ja esimerkiksi ei ole eriarvoisia harjoitusviikkoja tai harjoituskausia. Sillä ON väliä, miten treenataan ylimenokautena, peruskuntokautena, kilpailuun valmistavalla kaudella ja itse kilpailukaudella. Tavoitteet on se lähtökohta, mistä aloitetaan harjoittelun suunnittelu ja aikataulu määrää tahdin (esimerksiksi, mihin ajoitetaan "huippukunto" missä on tähtäin...). Lähtökohta lienee aika perinteinen: peruskuntokausi on se vaihe, kun taloon rakennetaan perusteet (eli pitkäkestoista aerobista liikuntaa ja kestovoimatreeniä) ja siitä sitten jatketaan kohti tiukempia vaiheita (riippuen tietty siitä, mitä ominaisuuksia laji vaatii).
En nyt kuitenkaan tässä ala pohtia sen kummemmin harjoittelun ohjelmointia, vaan haluan jakaa ajatuksiani lajia tukevasta treenistä noin ylipäätänsä. Tämä siksi, että olen saanut mahdollisuuden vetää tenniksen pelaajille heidän lajia tukevaa toiminnallista harjoittelua. Olen myöskin saanut sen tiimoilta hyvää, itselleni uutta materiaalia (kiitos Merja, jos luet tätä!), joka tukee paljon omaa tietämystäni.
Aloin valmistautumaan tulevaan projektiini sukeltamalla tenniksen saloihin: mietin mitä ominaisuuksia tenniksessä tarvii, mitkä lihakset vahvistuvat paljon lajiharjoittelussa, ja mitkä lihakset jäävät mahdollisesti varjoon: venyvät vastalihaksen kiristellessä ja ovat tod.näk. hyvin heikkoja. Esimerksiksi juuri tenniksessä rintalihakset, harrtialihaksen etuosa, ojentajat+ alakropasta etureidet, pakarat ja lonkankoukistajat ovat niitä lihaksia, jotka kehittyvät hyvinkin paljon. Ja kun vastalihas vahvistuu, niin sen vastapuoli joutuu venymään ja on yleensä heikko.
Ja mitä taas käy, kun lihakset ovat epätasapainossa???? Vastausta voi jokainen miettiä itse.
Yleensä (esim futiksessa, muuta esimerkkejä omalta kohdalta ei juuri ole..) harjoitetaan niitä lihaksia, mitä tarvitsemme lajissa, eli lisäämme epätasapainoa kropassamme. Tämä taas johtaa valitettavan usein loukkaantumisiin ja tie "huipulle" on aika mahdoton. Kun lihastasapaino on kunnossa, keho kurmittuu oikein ja kestää siten enemmän rasitusta hajoamatta.
Mitä tästä opimme: Vahvista heikkoja lihaksia ja venytä vahvoja(kireitä) enemmän. Tottakai täytyy treenata myös niitä lajissa tarvittavia lihaksia/ominaisuuksia, mutta älä tee sitä niiden heikkojen kustannuksella.

Mitäs vielä, ekat fysiikkaharkat tenniksen pelaajien kanssa sujui hyvin ja ensi viikolla jatketaan.
Ihan loistavaa viikonloppua kaikille! :) Minulla odottaa pitsa ja oma mies olkkarissa, joten se on MORO! 

2 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu! Avas mulleki taas pari asiaa lisää :) siis kyl mä ihan hereillä oon ollu koulutuksessa :D

    VastaaPoista
  2. Kiitti Nora!:) Joo, mullakin tulee näitä ahaa- elämyksiä sitä mukaa, kun opitut asiat järjestyvät päähän! Ja eipä niin juurikaan vielä itse koulutuksissa tapahdu!;)

    VastaaPoista