"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Omaa joogatuntia rakentamassa

Hellurei ja hellät tunteet!
 
Kuva lainattu netistä

Kevättä kohti mennään ja minä olen viime päivinä rakennellut kevään ensimmäistä joogaohjelmaani. Ajattelin kertoa teillekkin, miten joogatuntini syntyvät.
Kirjoitinkin aiemmin täällä omasta joogahistoriastani. Pohjan omille tunneilleni luo nimenomaan käymäni koulutukset, mistä olen joopaoppia saanut. Oman joogaharrastuksen kautta olen saanut lisää näkemystä ja liikepankkia tunteihini.

Rakennan ohjelmat tällä hetkellä FLOW YOGA- tyylillä, missä liikkeet virtaavat eteenpäin alusta loppuun lukuunottamatta alkulämmittelyä ja loppurentoutusta. Olen ohjannut muunkinlaista joogaa (missä asanat ovat"yksilöinä"), mutta tällä hetkellä mennään näin.

Harjoittelun jaan vuoden aikojen mukaan, mutta ohjelmia vaihdan useamminkin.

Kevään ohjelman avainsana on uudistuminen: energia, luovuus ja huumori. Haluamme puhdistaa kehoa ja teemme sitä ehkä myös ruokavalion kevennyksen kautta.
Teemme paljon avaavia ja venyviä liikkeeitä ja tähtäämme etenkin kehon sivuihin erilaisten kiertoliikkeiden ja sivutaivutusten muodossa. Koska yksi avainsana on energia, sitä haetaan tältä tunnilta. Tulemme tekemään suht.fyysisen, mutta kuitenkin raikkaan harjoituksen. 

Kun tunnin tavoitteet ovat selvät, alkaa itse tunnin rakennus. Tunnin suunnitteluun vaikuttavat:
  • Vuodenaikojen tavoitteet
  • Nykyinen ohjelma (jotain vanhaa säilyy-> viedään seuraavalle tasolle)
  • Kuntokeskuksen toiveet ja tunnilla käyvät asiakkaat
  • Tunnin rakenteen mukaan valittavat liikkeet (alkulämppä, asanat seisten, asanat istuen maaten jne..)
Tunnin suunnittelu on usein pitkä prosessi. Joskus saatan tehdä ahaaelämyksen omassa treenissäni ja haluan sen välttämättä opettaa myös muille seuraavassa ohjelmassa. Joskus mulla voi olla selkeä tavoite viedä jotain vaikeampaa asanaa eteenpäin useamman ohjelman verran, mikä taas tarkoittaa sitä, että olen miettinyt seuraavaan ohjelmaan jo hyvissä ajoin liikkeitä .Pyrin kirjaamaan ylös omia mietteitäni ja palaan muistiinpanoihini kun on aika laittaa kasaan uusi ohjelma.

Muistiinpanojeni lisäksi tunnin suunnittelussa käytän apuna joogan koulutusmateriaaleja, omia joogakirjoja, videoita ja tarvittaessa internettiä. Selaan aina läpi myös vanhempia joogaohjelmiani, jotta pysyy kokonaisuus kasassa vuoden ympäri.

Pyrin tekemään ohjelman aina itse läpi ennenkuin vedän sitä muille. Tästä huolimatta joskus kaikki ideat eivät toimi käytännössä tai suunniteltu tunti olisi liian lyhyt/pitkä. Olenkin aina sanonut, että eka kerralla alamme vaihtamaan ohjelmaa, seuraava kerta on se varsinainen eka kerta.

Kevään eka ohjelma on puhtaaksikirjoitusta ja kokeilua vaille valmis. Se tulee sisältämään aurinkotervehdyksen B versiota A:n rinnalla, pari soturisarjaa erilaisine kiertoineen ja sivutaivutuksineen, tasapainoilua, syväkyykkyä solmuineen, kurkea sekä muutamia venyviä asanoita. Käytettävien asanoiden nimet eivät Flow- tunnista vielä paljoa kerro, joten

Tervetuloa testaamaan Mäntsälän Kuntokeitaalle keskiviikkoisin klo 19:15 alkaen! :)

Kuva lainannut netistä

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti