"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

lauantai 18. helmikuuta 2012

Vinkkejä helpompaan painonpudotukseen/ -hallintaan

Miten saa helposti pudotettua painoa laihduttamatta?


Oikotietä onneen ei ole, pysyviä tuloksia saa aikaan vain elämäntapamuutoksilla. Liian nopealla pudotuksella on pitkässä juoksussa yleensä päinvastoinen vaikutus: kun elimistö ei saa tarpeeksi ravintoa, se alkaa pitämään tiukasti kiinni siitä, mitä saa ja menee sen vuoksi "säästöliekille." Ja jokainen voi miettiä mitä käy, kun rupeaa taas syömään normaalisti... Lisäksi nopeassa laihdutuksessa menetämme liikaa lihaksia ja siksi painonhallinta myöhemminkin on vaikeampaa.
Mitkään pussikuurit esimerkiksi eivät ole mikään pysyvä ratkaisu, vaikka reilusti ylipainoisille ovatkin turvallinen startti laihdutukseen oikein käytettynä.
Paino putoaa yksinkertaisesti siten, että syö vähemmän kuin kuluttaa. Kuulostaa helpolta, vaikkei se sitä aina olekaan.

Ruokavaliossa kaiken A ja O on säännöllinen syöminen. Kun syö tasaisesti parin tunnin välein, pysyy verensokeri tasaisena eikä nälkäisen mieliteot ja himot ahmimiseen pääse valloilleen. Kannattaa panostaa etenkin aamupalaan ja lounaaseen. Joskus olen lukenut, että yli puolet päivän kaloreista tulisi saada ennen puoltapäivää, mutta tämä tuskin toimii kaikkien kohdalla. Väittämässä olen huomannut olevan omalla kohdallani järkeä, mutta toki tähän vaikuttavat elämänrytmi. Mutta kun syö säännöllisin väliajoin, nälkä pysyy loitolla ja terveellisissä elämäntavoissa on helpompi pysyä.


Stressi lihottaa, joten vältä sitä! Tänä päivänä elämänrytmi on tosi kiireinen, minä jos kuka tiedän sen. Stressin välttäminen on helpommin sanottu kuin tehty, tiedetään. Mutta olisiko sille kuitenkin jotain tehtävissä? Jos kiire painaa (ja tottakai jatkuva kiire myös stressaa ja pahasti) niin sille TÄYTYY oman (ja myös läheisten) hyvinvoinnin takia tehdä jotain. Itse olen kävelevä esimerkki stressisyöpöstä. Väsyneenä, stressaantuneena, liian kiireisenä en edes jaksa välittää siitä mitä syön ja jopa silloin kun ei edes mieli tee, suuntaa sitä helpommin mäkkäriin hamppariaterialle kuin vaikkapa subiin kokojyvä- kanaterriakille...
Omalla kohdalla olen joutunut ottamaan kalenterin käteen ja karsimaan sieltä menoja, jotta aikaa perheelle ja ennenkaikkea omaan hyvinvointiin löytyisi. Ihan oikeasti suosittelen tätä lämpimästi teille kaikille!<3

"Laimenna ruokia!"
Syö kaikkia ruokia, kuten tähänkin asti, mutta jatka niitä terveellisemmillä ainesosilla. Esimerkiksi peruna-sipulisekoituksesta tehtävään kinkkukiusaukseen voit sujauttaa pussin tai kaksi kasvis/juuressuikaleita. Hyvää, halpaa, helppoa ja kuitenkin paljon terveellisempää! :) Jos pidät ihanista grillipihveistä maustevoilla, niin syö toki jatkossakin. Mutta voisitko höyryttää niiden kanssa vaikka kasviksia? Ranskalaisten tilalla/ rinnalla voit tarjota itsetehtyjä tai pakastealtaan uunijuureksia. Kauppojen pakastealtaista löytyy vaikka mitä terveellisiä kasvisvaihtoehtoja helpottamaan ruoanlaittoa. Terveellisen ruoan valmistuksen ei tarvitse olla vaikeaa.


Tee jokaiselle aterialle kasvislisuke.
Tarjoa jokaisen aterian yhteydessä vihersalaattia, raastetta tai kasviksia jossain muussa muodossa höyrytettynä tai raakana. Tällöin lautaselle ei edes mahdu niin paljon normiruokaa, joten pienennät samalla annoskokoakin.
Seuraava kohta onkin:

Pienennä annoskokoa.
Tämä onnistuu helposti esimerkiksi niin, että alat syömään pienemmältä lautaselta. Kätevää.

Älä mene kauppaan nälkäisenä.

Tee itse eväät kiireisille päiville jos lounasvaihtoehdot ovat huonot.
Kerkeät pidemmäksi aikaa istahtaa alas ja pysyt paremmin suunnitellussa ateriassa.

Lisää (hyöty)liikuntaa.
Laihduttamisessa tärkeintä on ruokavalio, mutta liikunnalla saat oivan avun painonhallintaan. Harrasta monipuolista liikuntaa: pitkäkestoista aerobista ja lihaskuntoharjoittelua. Sen lisäksi lisää arkeesi askeleita: jos liikut bussilla jää aikaisemmalla pysäkillä pois, jos taas autolla, niin jätä auto kauimmaiseen parkkipaikkaan. Käytä portaita hissin sijaan ja tee ahkerasti lumitöitä! :) Ja kävele, kävele, kävele...
Omalla kohdallani paino nousi nopeasti useita kiloja kun aikoinaan muutimme kaupungista maalle: kun vaihdoin julkisen liikenteen autoon (meillä ei ole julkisen liikenteen mahdollisuutta täällä..) ja hyötyliikunta jäi alkuun vähemmälle. Tällä on oikeasti iso merkitys!!!!


Tee pieniä muutoksia kerrallaan.
Tee yksi muutos kerrallaan ja anna niille aikaa tulla pysyväksi osaksi elämää. Älä missään nimessä koita muuttaa kaikkea kerrallaan.

Nauti elämästä ja lopeta laihdutus!
Laihtua voit laihduttamatta ja stressaamatta. Aseta itsesi elämäsi tärkeimmäksi henkilöksi ja pidä itseäsi kuin kukkaa kämmenellä. Lopeta itsesi ruoskiminen ja kielteinen ajattelu.
Ole ylpeä itsestäsi aina kun onnistut ja ole armollinen, silloin kun epäonnistut. Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta olemme arvokkaita juuri sellaisina kuin olemme, muutaman mukavuuskilon kera tai ilman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti