"Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei halua, keksii selitykset."

tiistai 29. marraskuuta 2011

Notkista nivelet

"Ethän anna nivelvaivojen lannistaa. Polski vesijumpassa, sauvakävele tai liidä tanssin pyörteissä kuntosi mukaan. Ehkäiset vaivoja myös kasvisaterioilla. "

Näin sanotaan uusimman Voi Hyvin- lehden Notkista Nivelet- jutun alkusanoiksi.
Nivelet mahdollistavat raajojen, leuan ja selkärangan liikkumisen. Nivelten toimivuuteen vaikuttavat esimerkiksi niitä ympäröivien lihasten, jänteiden ja rustojen kunto.

Nivelten hyvinvointiin PITÄÄ kiinnittää huomiota. Kannattaa jo nuorena suosia monipuolista liikuntaa, mutta liian tiukat setit liian usein ja nivelten rasittaminen ääriäsennoissaan ei kuitenkaan ole hyväksi.

Yliliikkuvien nivelten kanssa pitäisi kiinnittää huomiota siihen, ettei seiso jalat lukossa (ylipäätänsä tulisi välttää ääriasentoja). Yliliikkuvuutta voi olla myös lonkan-, olkapään- tai  ranteen nivelissä. Vaivan oireita voi välttää vahvistamalla niveliä ympäröiviä lihaksia. Kuntosaliharjoittelu sopii tähän tarkoitukseen loistavasti. 

Nivelrikko haittaa melkein jokaista seniori-ikäistä jossain vaiheessa. Tulehduksellisiin autoimmuunisairauksiin (esim.nivelreuma) voi sairastua myös nuoremmat. Autoimmuunisairauksissa elimistön immuunipuolustus hyökkää oman elimistön kudoksia vastaan, mikä aiheuttaa tulehdusreaktioita ja kudostuhoa. Nivelten tulehtuminen puolestaan aiheuttaa turvotusta ja kipua, jolloin liikkuminen vaikeutuu.

Reaktiivinen niveltulehdus on useassa nivelessä esiintyvä vaiva, joka syntyy reaktiona sitä edeltävälle bakteeritulehdukselle (yhdistetty mm.turistiripuliin ja sukupuolitauteihin).
  Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat naiset sairastuvat miehiä useammin nivelreumaan tai fibromyalgiaan. Taudin taustalla voi olla useita eri sairauksia.

Suosi vesiliikuntaa jos kärsit niveloireista. Veden noste vähentää nivelten kuormitusta (esim 70-kiloinen painaa vedessä 4 kiloa). Vesi myös vastustaa tehokkaasti aiheuttamatta tärähdyksiä sekä rentouttaa ja vähentää kipua. Hyviä vesilajeja ovat. mm vesijuoksu ja vesijumppa. Kokeilun arvoinen on varmasti mtös vesijooga. Onko kukaan kokeillut sitä? Kuulostaa kyllä huipulta! :)
Ylipäätänsä liikunnalla on iso rooli nivelsairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisemisessä. Muutenkin omasta hyvinvoinnista huolehtimisella ja positiivisella mielialalla uskotaan olevan myönteisiä vaikutuksia myös niveltulehdusten ehkäisyssä.


Ei muuta kuin hip hei liikkumaan ja muistakaa suosia myös niitä lempeitä lajeja, eikä aina paineta 110 lasissa (kuten aiemmin todettu, pelkkä kova liikunta ei ole hyväksi..).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti